Wat is houtrot?DSC_0031

Houtrot ontstaat meestal door schimmels die in een vochtig klimaat ruim baan hebben. De volgende vier elementen spelen hierbij een rol: vocht, zuurstof, warmte en een voedingsbodem. De snelheid van het ontstaan van houtrot hangt af van deze vier elementen, waarbij de kwaliteit van de ondergrond (voedingsbodem) een grote rol speelt.

Duurzame bescherming tegen houtrot

Het belangrijkste van een kozijn of een raam is de detaillering en de verbinding. Deze bepalen de kwaliteit en duurzaamheid en niet, zoals vaak wordt aangenomen; de gekozen houtsoort. Via “lekkagesā€¯ in de constructies tast vocht het hout onherroepelijk aan en veroorzaakt hierdoor houtrot. Ook gebrekkige glasaansluitingen en slecht ventilerende glaslatten kunnen de oorzaak zijn van een verhoogde vochtbelasting waardoor schade aan hout en verflaag kan ontstaan.

DSC_0021DSC_0024Goed en tijdig onderhoud is essentieel. Gelukkig zijn de meeste schades prima te voorkomen en ook eenvoudig te herstellen. Wij voeren veel voorkomende houtrotherstelwerkzaamheden uit. Denk daarbij aan pastareparaties, laminaties, deelvervangingen en het afdichten van open verbindingen. Iedere zwakke plek in het hout wordt zodoende duurzaam hersteld. Volledige vervanging is vaak niet noodzakelijk en zodoende kunnen kosten worden bespaard.

Vraag ons gerust om advies.